søndag 9. november 2014

Innledning

Formålet med oppgaven er å utvikle en styringsstrategi for hybrid ventilasjon med utgangspunkt i punkter som er definert i en kravspesifikasjon. Videre skal styringsstrategi implementeres og evalueres i lab-klasserommet til Fagskolen i Telemark. Oppgavens fokus er å teste ut utarbeidet styringsstrategi i praksis. Gruppen er opptatt av å gjøre gode erfaringer som hever kompetansen innen bygningsautomasjon.

Hybrid ventilasjon i lab-klasserommet er basert på naturlig ventilasjon gjennom vinduene, og mekanisk ventilasjon som avtrekk. (Ref. Teoretisk del).


Informasjon om lab-klasserom:
  • Bredde: Ca. 6.6 meter
  • Lengde: Ca. 8.4 meter
  • Høyde: Ca. 2.7 meter
  • Areal: Ca. 55.5 m2
  • 3 stk. varmeovner på 1000W
  • Flate effekt på 54w pr. m2
  • 6 vinduer
  • 3 stk. avtrekk




Sammendrag

Fagskolen i Telemark har innredet et lab-klasserom med moderne teknologi innen bygningsautomasjon. En av målsetningene var å utarbeide et prosjekt for å forstå bygningsautomasjonssystemer og se nærmere på dette i reell sammenheng. Derfor falt valget på å ta utgangspunkt i lab-klasserommet. Prosjektet ble utført som en kombinasjon av teoretisk og praktisk gjennomføring.

Lab-klasserommet har mange funksjoner innen bygningsautomasjon. På grunn av tidsbegrensningen for gjennomføring av prosjektet ble det besluttet å kun se nærmere på hybrid ventilasjon. Rammen for prosjektoppgaven ble derfor begrenset til dette emnet.

Prosjektoppgaven gikk ut på å ta utgangspunkt i en eksisterende kravspesifikasjon for en reell installasjon av et hybrid ventilasjonsanlegg i et lab-klasserom, samt utforme og implementere en styringsstrategi. Styringsstrategien består av følgende hovedmomenter:
Ved implementering av styringsstrategi (Fig. 2 i teoretisk del) i lab-klasserommet ble det oppdaget feil som var tidkrevende. (Feilen og tiltak for utbedring er spesifisert i praktisk del). Dette resulterte i en endring av styringsstrategien (Fig. 9 i praktisk del) for å holde fremdrift. Endringen gjorde at anlegget ble kun behovsstyrt.

For overvåking og verifisering av inneklima i lab-klasserommet ble det benyttet Inneklima Meter (IC-Meter) som måler, visualiserer og analyserer inneklima i et rom. Tilsvarende IC meter ble plassert i et annet klasserom med balansert mekanisk ventilasjon. IC-meter gir nøyaktig informasjon om temperatur, fuktighet, lyd og CO2.

Endelig styringsstrategi resulterte i et varierende inneklima i lab-klasserommet. Det kom både positive og negative tilbakemeldinger. Erfaringer opparbeidet i prosjektet gjør at gruppen ser et potensiale i hybrid ventilasjon og anbefaler videre arbeid med å finne den optimale styringsstrategien. Gruppen mener at en styringsstrategi med pulslufting kan være aktuelt og anbefaler derfor andre som skal utarbeide tilsvarende prosjekt, å se nærmere på dette.

Prosjektet anses som vellykket grunnet stort læringsutbytte og systemforståelse gjennom teoretiskarbeid og praktisk gjennomføring.

Prosjektoppgave i PDF-format: Styring og evaluering av hybrid ventilasjon
Kravspesifikasjonen kan leses her: Kravspesifikasjon


Forord

Hovedprosjektet er en avsluttende oppgave for den 2-årige nettbaserte bygningsautomasjon utdanningen ved Fagskolen i Telemark. Gruppen består av tre studenter som bor i hvert sitt distrikt. Samarbeidet har foregått via nettet og samlinger på skolen, studiet har foregått på deltid.

Gruppen ønsket å utarbeide et prosjekt for å øke kompetansen innen bygningsautomasjonssystemer og praktisk gjennomføre styringsstrategi i reell sammenheng. Derfor besluttet gruppen å ta utgangspunkt i lab-klasserommet. Prosjektet ble gjennomført som kombinasjon av teoretisk fremstilling og praktisk gjennomføring.

For å forstå prosjektet bør leser ha grunnleggende bygg og elektro kunnskaper.

Bilder av lab-klasserommet og komponenter er tatt under praktisk gjennomføring av prosjektet.

Navigering i bloggen kan utføres ved å klikke på overskrifter. Figurer kan åpnes i eget vindu ved å klikke på dem.

Mange personer har bidratt med innspill og hjelp i forbindelse med hovedprosjektoppgaven og vi ønsker derfor å benytte anledningen til å takke disse, spesielt vil vi takke våre veiledere Jorunn Kvennodd og faglærer Vidar Luth-Hanssen ved Fagskolen i Telemark for all innspill og hjelp til denne oppgaven.


Introduksjon av prosjektmedlemmer

Sajjad Latif
Er en 34 år gammel og bosatt i Strømmen i Skedsmo kommune sammen med sin kone og to barn. Til daglig jobber Sajjad som rådgivende ingeniør innen elektroteknikk (RIE) i ÅF infrastruktur AS. Har tidligere vært ansatt som elektromontør i ABB installasjon og som serviceingeniør i Simens E&A. Før utdanningen innen bygningsautomasjon ved Fagskolen i Telemark har Sajjad fullført utdanning som elektromontør gruppe L og teknisk fagskole innen elkraft ved fagskolen i Oslo.


Ahmad Taiy
Er en 30 år gammel mann, bor i Bærum/Akershus. Er ferdig utdannet elektriker gr. L og Elkraft tekniker ved Rud VGS. Han jobber foreløpig som automasjonstekniker hos Coor Service Management på Høvik. Ahmad utdanner seg nå innenfor byggautomasjon ved Fagskolen i Telemark.


Erik Fiskodde
Er en 29 år gammel mann som kommer fra Ulefoss, men er bosatt i Porsgrunn. Utdannet elektriker ved Lunde VGS og elkraft ingeniør ved Høgskolen i Telemark. Arbeider som leder for en svakstrømsavdeling i Bravida Norge AS. Har tidligere arbeidet som prosjektleder og serviceelektriker. Utdanner seg nå innenfor byggautomasjon grunnet stor interesse og et økende behov for kompetanse innen dette fagfeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar